پرش لینک ها

پرهیز دیجیتالی

وابستگی به گوشی موبایل، شبکه‌های اجتماعی، اخبار، فیلم وسریال، بازی‌های کامپیوتری و انواع شرط‌بندی‌ها و پورنوگرافی همگی رفتارهای ناکارمدی هستند که می‌تونن باعث اختلال در زندگی و سلامت روانی و جسمی ما بشن.

تلگرام

Telegram

کست باکس

Castbox

گوگل پادکست

Google Podcast

اسپاتیفای

Spotify

وابستگی به گوشی موبایل، شبکه‌های اجتماعی، اخبار، فیلم وسریال، بازی‌های کامپیوتری و انواع شرط‌بندی‌ها و پورنوگرافی همگی رفتارهای ناکارمدی هستند که می‌تونن باعث اختلال در زندگی و سلامت روانی و جسمی ما بشن.
در فصل پنجمن دارما کلینیک در اپیزود های تمرکز، انگیزه و بهبود خواب راجع به حواس پرتی، اضطراب، افسردگی، بی‌خوابی، احساس عدم امنیت ‌، دردهای موضعی و مواردی زیاد دیگه‌ای که همگی به خاطر اسنفاده‌ی افراطی از تکنولوژی‌ و بخصوص شبکه‌های اجتماعی هستند صحبت کردیم و منابع علمی و تحقیقاتی رو ذکر کردیم. لینک هاشونو در توضیحات گذاشتم میتونید بهشون مراجعه کنید.
همچنین فصل ششم دارما کلینیک کامل راجع به بررسی اعتیاد و رفتارها و عادت های اعتیاد گونه از زاویه روانشناختی هستش که اگر به روانشناسی و خودسازی علاقه دارید پیشنهاد می کنم حتما گوششون بکنید.
در این اپیزود می‌خوایم چند تمرین عملی و کاریردی برای پرهیز دیجیتال ارایه کنیم.
۱- حداقل یک ساعت پس از بیدار شدن از خواب و یک ساعت قبل خواب از از گوشی موبایل اسنفاده نکنید.
بلافاصله شبک‌های اجتماعی و ایمیل و پیغام‌هاتونو چک نکنید یا موسیقی گوش ندید. اجازه بدید ساعتی رو به دور از گوشی موبایل سپری کنید.
۲- گر می‌خواید قبل از‌خواب به چیزی گوش بدید حتی المقدور از یک اسپیکر کوچیک اسنفاده کنید یا گوشیتونو در حالت Airplane mode قراز بدید و سعی کنید قبل از خواب از گوشی موبایلتون فاصله بگیرید و اونو نزدیک محل خوابتون نگذارید.

۳- نوتیفیکیشن‌هاتونو خاموش کنید و از اطرافیانتون بخواید در صورتی که کار فوری دارند تماس بگیرند. می‌تونید نوتیفیکیشن‌هاتونو به ساعت خاصی با افراد خاصی محدود کنید. همه‌ی گوشی ها این قابلیتو دارن براتون لینک آموزشیشو هم می‌گذاریم.

۴- چند زمان رو در روز برای چک کردن پیغام هاتون قرار بدید و اژ چک کردن مرتب و سر زدن به گوشی خود داری کنید. در طی مدت زمانی که قرار نیست گوشیتونو‌ چک کنید لطفا از خودتون دور نگهش دارید. بگذارید داخل کیفتون یا یک اناق دیگه یا داخل کشوی میزتون.
تحقیقات نشون میده هرچقدر این فاصله بیشتر باشه شما تمرکز بیشتری خواهید‌داشت.

۵- تا جایی که می‌تونید از اخبار دور بمونید. اگر واقعا خبر‌ها به شغلتون مربوط نیست و با خوندن و دونستن اخبار اگر نمی‌تونید چیزیرو تغییر بدید فقط باعث اضطراب تشویش شما می‌شه.
۶- بعضی وقت‌ها بدون‌ گوشی از خونه برید بیرون. این تمرین فوق‌العاده‌ایه و سعی کنید احساساتتونو در حین همراه نداشتن گوشی در خیابون در حین خرید مشاهده کنید.
۷- وقت بیشتری رو با دوستان و خانواده بگذرونید و تمرین کنید به هیچ وجه در حین وقت‌گذرونی‌ با اونها به گوشیتون نگاه نکنید. گوشیتونو سایلنت کتید و کنار دستتون نگذارید.
۷- وقتی رو برای بودن در طبیعت بدون گوشی اختصاص بدید. بدون‌موسیقی به صدای طبیعت گوش بدید و از زندگی طبیعی
بدون هیچ تکنولوژی لذت ببرید. سعی کنید از چیزهای کوچکی مثل نگاه کردن به طلوع و غروب خورشید و نگاه کردن به یک گل یا قدم زدن در طبیعت بدون گوشی و عکس گرفتن ازشون لذت ببرید.
هربار که وسوسه شدید گوشیتونو بیرون بیارید و عکس بگیرید با وسوسه خودتون مقابله کنید.

۸-سعی کنید بعضی وقت‌ها در پارک، در حین پیا‌ه روی، در هنگام رانندگی یا در وسایل نقلیه هیچ کار‌نکتید. نه‌موسیقی، نه شبکه‌های اجتماهی و نه حتی پادکست و کتاب. به صداهای اطراف گوش بدید و به وجه دیداریتون آگاه باشید.
۹-از خوندن اطلاعات کوتاه چه علمی چه خبری و چه تفریحی و غیره خود داری کنید. سعی کنید مطالب مفید رو از منابع سخت تری بدست بیارید که نیاز به خوندن و تلاش بیشتری داره.
۱۰- اگر براتون امکان پذیره برای خودتون روز بدون گوشی تعیین کنید و اگر لازمه به دوستان و‌خانواده اعلام کنید که در این روز هفته در دسترس نیستید.
11- مچ خودتونو در حین غرق شدن در تکنولوژی بگیرید. میتونه حین پرسه زدن در شبکه های اجتماعی یا خودن اخبار و یا حتی در حین بازی های کامپیوتری و غیره باشه.
12- ورزش کردن میتونه برای ترک عادت های بد بسیار مفید باشه به شرطی که در حین ورزش از گوشی موبایل دور بمونید. وقتی میگم دور بمونید منظورم این نیست بگذاریدش کنار دستتون بلکه منظورم اینه که واقعا فاصله فیزیکیتونو ازش زیاد کنید. بگذاریدش داخل یک اتاق دیگه یا کمدتون و همراهتون نبریدش.

در اخر باید بگم طراحی اپلیکیشن‌هایی مثل اینستاگرام به شکلی هست که به سختی میشه توشون غرق نشد. به سختی میشه از اطلاعت بی ارزش دور موند. و بالاتر از همه خود رفتار پست کردن و منتظر بازخورد دیگران شدن به شدت مخرب و اعتیاد آوره. اسکرول کردن و در معرض اطلاعات سطحی و بدون تلاش قرار گرفتن هم اعتیاد اوره.
بگذریم از اینکه محتوای بسیاری از پست‌ها به ما می‌گه ما داریم خیلی چیزهارو تو دنیا از دست میدیم یا خیلی چیزهای بهتری هست که هنوز نداریم و این یکی دیگه از عوامل اضطرابه.

خیلی ها اعتقاد دارن اینستاگرام و شبکه‌های مشابه بسیار مغید هستند و می‌تونن اطلاعات مفیدی رو در اختیار ما قرار بدن و مارو با هم‌متصل‌کن
مثل اینه که بگیم فست‌فود خیلی هم خوبه چون علاوه بر اینکه سریع حاضر میشه و‌ خوش مزه‌اس، داخلش کاهو و گوجه و خیار داره و کنارش سالاد کلم هم برامون می‌گذارن و یک شیشه نوشابه بیشتر اش آبه که مایه‌ی خیاته!
بله کاملا حق با شماست ولی از نظر بنده خوردن یک کاهو و گوجه ارزش اون‌همه مواد مضری که در فست فود هست رو نداره، همونطور که بقیه‌ی نوشابه چیزی جز قند و مواد افزودنی اعتیاد اور نیست.
انتخاب با خود شماست.
کاملا واضحه که من منظورم کسانی نیستند که به واسطه کسب و کارشون از شبکه های اجتماعی استفاده می کنن ولی همون افراد هم اگر دقت کنن در کنار کاری که انجام میدن به سختی می تونن از اطلاعات ناخواسته و وسوسه پرسه زدن در شبکه های اجتماعی دور بمونن.

اگر دنبال اطلاعت مفید هستید کتاب بخونید و پادکست های مفید گوش بدید!
اگر دنبال ارتباط هستید از فضای مجازی خارج بشید و‌ دوست‌ها و خانوادتونو ملاقات کنید و دوست های جدید پیدا کنید به جای اینکه وقتی باهمین سرتون توی گوشی و شبکه‌های اجتماعیتون باشه.
از زندگیتون بدون شبکه‌های اجتناعی لذت ببریدو راه های سخت تری رو برای یادگیری و ارتباط داشتن انتخاب کنید.
اعتیاد و اضطراب ارتباط مستقیم با راحت بودن و در دسترس بودن داره پس از این راه های ساده ی دم دست تا جایی که می تونید دوری کنید.
کنابی که می‌خوام توی این بخش معرفی کنم ملت دوپامین اثر دکتر انا لمبکی هستش. این کتاب هنوز چاپ نشده یا من پیداش نکردم ولی دکتر آذرخش مکری خلاصش کردن و با زبان شیوا و بیان رساشون خلاصشو در رسانه‌هاشون قرار دادن. لینکش رو قرار دادم کسانی که علاقه دارن گوش بدن.
از همراهینون سپاسگزاریم

اپیزودهای مرتبط در دارما کلینیک:

خلاصه کتاب ملت دوپامین توسط دکتر آذرخش مکری :

تحقیق مربوط به فاصله گوشی و تمرکز :

اپیزودهای دیگر این فصل:

فصل های دارما مدیتیشن
این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه وب شما استفاده می کند.